Aktualne novice

Kmetijska mehanizacija

Dolgoživa kmetijska mehanizacija

Večino opreme pri kmetovanju nameravamo uporabljati skozi dolga leta, tudi če te pripomočke redno izpostavljamo večjim obremenitvam in kakšnim kritičnim situacijam. To pomeni, da pričakujemo posebno kakovost, vzdržljivost in odpornost mehanizacije, kar na dolgi rok pomeni prepričljivo življenjsko dobo, ravno to pa je pogosto tudi glavni dejavnik pri izbiri tovrstne opreme. Splača se torej posegati po mehanizaciji višjega kakovostnega razreda, nezanemarljiv pa je tudi vpliv vzdrževanja in servisiranja opreme.

Tudi kmetijska mehanizacija, ki je relativno enostavno zasnovana, potrebuje nekaj pozornosti, če ji želimo zagotoviti kar se da dolgo življenjsko dobo. Pomislimo recimo na trosilce organskih gnojil, ki imajo v osnovi zelo enostavno nalogo in ne potrebujejo posebej kompleksnih mehanizmov. Vseeno se splača izbrati kakovosten trosilec, običajno se odločamo za priznane izdelke domačega proizvajalca SIP. To nudi še druge prednosti, recimo to, da so rezervni deli za trosilec SIP enostavno dobavljivi, ko jih potrebujemo. Pri nekaterih serviserjih so najpomembnejši rezervni deli za trosilec SIP morda tudi na zalogi, kar je velika prednost takrat, ko jih nujno potrebujemo, recimo v primeru težav med samo uporabo.

Za kar najdaljšo življenjsko dobo kmetijske mehanizacije je pametno pri uporabi nekoliko paziti na to, da naprav ne izpostavljamo prevelikim obremenitvam ali drugim grožnjam. Tudi kakovostni rezervni deli za trosilec SIP in seveda za vse druge naprave ne morejo veliko pomagati, če opremo stalno izpostavljamo pretiranim obremenitvam. Izpostavljeni kosi bodo v vsakem primeru popustili, če opreme ne uporabljamo v skladu z navodili in omejitvami proizvajalca. Resda je kmetijska mehanizacija načeloma precej prizanesljiva tudi do nepazljivih uporabnikov, a to še ne pomeni, da si lahko privoščimo prav vse. Za optimalno življenjsko dobo poskrbimo s kombinacijo premišljene in previdne uporabe, rednega vzdrževanja in servisiranja, pri čemer uporabljamo le originalne nadomestne dele in kakovosten material. Tako lahko pričakujemo, da bo tudi pri rednem delu na kmetiji mehanizacija zdržala leta in leta uporabe.