Aktualne novice

dimniška kapa

Dimniška kapa spada med obvezno dimniško opremo

Marsikdo bi si mislil, da je strešica na vrhu dimnika le inovativen dekorativni element, vendar temu to ni tako. Takšnim strešicam pravimo dimniška kapa in spada med obvezno dimniško opremo. Seveda daje vašemu dimniku tudi dovršen zaključek, vendar bolj kot to, je pomembna njena vloga. Naloga dimniške kape je, da dimnik ščiti pred vremenskimi vplivi in tako na primer preprečuje, da bi dež ali snega padala v odprtino dimnika. 

Dimniška kapa je izdelana izključno po naročilu, saj se mora popolnoma prilegati vrhnjemu delu dimnika. Potem, ko je dimnik zgrajen, se običajno izmerijo njegove zunanje dimenzije, katerim mora ustrezati tudi dimniška kapa. Kapa za dimnik ima posebno obliko s pomočjo katere ureja in usmerja dimne pline, ki uhajajo ob izgorevanju v kurilni napravi. Izdelana je iz nerjaveče inox pločevine, ki ima dolgo življenjsko dobo in je odporna na visoke temperature in različne vremenske vplive.

Sanacija dimnika zagotavlja nadaljnje nemoteno delovanje 

Glavni namen rednih letnih pregledov dimnikarskih služb je ta, da temeljito pregledajo vaš dimnik in ugotovijo, ali še vedno lahko služi svojemu namenu. Ob takšnih rutinskih pregledih se namreč lahko hitro ugotovi, če je vaš dimnik dotrajan in tako ni več varen za uporabo. V tem primeru je sanacija dimnika edina možna rešitev, če pa je dotrajanost prevelika, pa vam preostane le še njegovo rušenje in ponovna izgradnja.

Če je vaš dimnik v tako slabem stanju, da potrebujete sanacijo dimnika, je prvi korak, ki ga je potrebno storiti ta, da poiščete primernega strokovnjaka, ki vam bo dimnik ustrezno saniral. Tega postopka se nikakor ne lotevajte sami, saj v najslabšem primeru s tem ogrožate tudi svoje življenje. Izbira primernega ponudnika je edini način, da je sanacija dimnika strokovno izvedena in v skladu z vsemi zakonskimi predpisi, dimnik pa vam bo tako lahko še dolgo služil.