Aktualne novice

defibrilator za srce

Defibrilator za srce je naprava, ki rešuje življenje

Življenje je zelo nepredvidljivo in nikoli ne vemo, kdaj se bomo mi ali kdo od naših najbližjih znašli v življenjski nevarnosti, kot je na primer prometna nesreča, delovna nesreča ali pa zgolj srčni infarkt. V vseh teh situacijah lahko hitro pride tudi do zastoja srca, zato je potrebno nemudoma začeti s temeljni postopki oživljanja, pri čemer nam defibrilator za srce bistveno poveča možnost preživetja. 

In zakaj je defibrilator za srce tako zelo pomemben? Gre za napravo, ki je namenjena oživljanju človeškega življenja v okoliščinah izven zdravstvenih ustanov, kjer ni prisoten nihče od zdravstvenih delavcev. To pomeni, da jo lahko uporablja vsakdo, ne da bi potreboval ustrezne izobrazbe ali pa kakršnegakoli tečaja, saj vas naprava usmerja skozi celoten postopek oživljanja in vam daje natančna ter jasna navodila. Defibrilator za srce je izdelan na podlagi smernic s strani strokovnih evropskih organizacij, ki skrbita za standardizacijo temeljih postopkov oživljanja.

AED defibrilator pridobi dragocene minute v tekmi s časom

Kadar pride do zastoja srca, je vsaka minuta izjemno pomembna. V primeru, da bolnik ne prejme ustreznega zdravljena v prvih petih minutah, to lahko že bistveno pripomore k možganskim poškodbam, z vsako nadaljnjo minuto pa odmre 10 % možganskih celic, smrt je neizogibna že v nekaj minutah. Zato se je potrebno zavedati, da je ob srčnem zastoju potrebno nemudoma začeti s temeljnimi postopki oživljanja in na mesto dogodka v čim krajšem možnem času prinesti najbližji AED defibrilator.

Gre za prenosni aparat, ki je zasnovan izključno nudenju prve pomoči s pomočjo električnega sunka v primeru zastoja srca. Namenjen je javni uporabi, zato ga lahko danes dobimo na številnih javnih mestih, vse pogosteje pa se zanj odločajo tudi podjetja in zasebni uporabniki. Če je AED defibrilator namenjen javni uporabi, mora biti dostopen 24 ur na dan, mesto namestitve pa je odvisno od frekvence ljudi.