Aktualne novice

Toplotne črpalke za ogrevanje

Cenovni razredi toplotnih črpalk

Ogrevanje je lahko velik strošek, zato vedno povprašujemo po varčnih in učinkovitih sistemih z visokim izkoristkom, ali pa vsaj po sistemih, ki uporabljajo cenovno ugodne energente. Za kar najbolj ugodno ogrevanje pa lahko poskrbijo toplotne črpalke, ki so na dolgi rok izredno poceni – ne uporabljajo namreč energentov, temveč koristijo energijo, ki nam je v okolju na voljo brezplačno.

Toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz okolja. Poznamo različne izvedbe glede na to, na kak način pridobivajo energijo za ogrevanje. Ti tipi pa se razlikujejo tudi v ceni, zato je tudi z vidika stroškov zelo pomembno, da se izbere prava toplotna črpalka. Cenik razkriva velike razlike med različnimi vrstami črpalk, a upoštevati moramo tudi nekatere druge dejavnike, ne le same cene naprav.

Različne vrste toplotnih črpalk

Omenili smo, da toplotne črpalke za ogrevanje koristijo različne vrste energije iz okolja. Nekatere pridobivajo energijo iz zraka, za kar potrebujejo le enostavno zunanjo enoto. Jasno je, da bo to najcenejša toplotna črpalka, cenik je bistveno ugodnejši v primerjavi z izvedbami, ki potrebujejo podzemne kolektorje ali dostop do podtalne vode.

Pozor, cena samih naprav ni nujno zelo različna. Upoštevati moramo dodatne stroške, ki jih imamo z gradbenimi deli pri vgradnji kolektorjev in drugih elementov. V končni fazi so lahko razlike zelo velike, če moramo recimo opravljati kakšne velike izkope in vgradnje.

Visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke

Toplotne črpalke za ogrevanje lahko uporabljajo različna grelna telesa, na primer radiatorje ali talno ogrevanje. Nekatera grelna telesa potrebujejo višje temperature za učinkovito ogrevanje prostorov, druga dobro delujejo že pri nižjih temperaturah. Tako se razlikujejo tudi toplotne črpalke, saj ni treba vedno izbrati zelo zmogljivih izvedb. Cenejša možnost je seveda nizkotemperaturna toplotna črpalka cenik je zelo ugoden, končni učinek pa odličen, če to napravo uporabljamo v dobro izoliranem stanovanju z nizkotemperaturnimi grelnimi telesi.