Aktualne novice

Epoksi premaz

Cena za epoksi tlak

Pri izbiri in izdelavi kakovostnega tlaka pride v poštev seveda tudi cena. Čeprav gre za dejavnik, ki ne sme biti odločilen, se pogosto odločamo prav na podlagi cene. Na srečo pri epoksi tlakih v vsakem primeru pričakujemo odlične lastnosti zaščite tal, zato varčevanje ni tako usodno, še posebej ne za manj zahtevne domače uporabnike, v industrijskem okolju pa se takšnih kompromisov tako ali tako ne sprejema. Različne opcije tlakovanja z epoksidnimi smolami prinašajo različne stroške, zato je treba poznati vse možnosti.

Najcenejša opcija je epoksi premaz, ki je primeren za nadgradnjo obstoječe površine z dodatnim slojem učinkovite zaščite. Epoksi premaz bo posebej učinkovit pri zaščiti pred kemičnimi grožnjami, na primer razlitimi razredčili, barvami, gorivom in podobnimi snovmi, ki lahko škodujejo betonski plošči. Prav tako omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje čistoče, pa tudi osnovno vzdržljivost pod mehanskimi obremenitvami, kar je vedno plus. Epoksi premaz bo na dolgi rok obstojen in vzdržljiv, zato je primerna izbira tudi v prostorih, ki sicer ne zahtevajo posebne zaščite. V vsakem primeru gre pričakovati ugodno ceno – dodatno lahko prihranimo tako, da epoksi premaz namestimo kar sami, kar ni posebej zahtevno delo.

Seveda pa lahko izberemo tudi dražji, a boljši tlak, takšni so na primer samorazlivni epoksi tlaki. Cena bo v tem primeru nekoliko višja, a s tem dobimo sorazmerno boljše lastnosti zaščite. Če premazi niso ustrezni, pridejo gotovo v poštev samorazlivni epoksi tlaki, cena pa je povsem upravičena, saj na ta način dobimo odlično zaščito pred kemičnimi grožnjami, pred večjimi mehanskimi obremenitvami, predvsem pa izjemno obstojnost na površinah z rednimi obremenitvami. Čeprav to do neke mere ponujajo tudi premazi, se veliko bolje obnesejo samorazlivni epoksi tlaki. Cena ni nujno sorazmerno višja, možno bo že za majhno doplačilo dobiti odličen tlak z bistveno boljšimi lastnostmi, kot jih nudi premaz. Nadalje pa so na voljo tudi naprednejši tlaki.