Aktualne novice

Pnevmatike letne 2

Celo leto z zimskimi gumami

Če menjava gum povzroča preveč preglavic in previsoke stroške, je ena izmed možnosti tudi celoletna uporaba zimskih gum. Zakon v letnem času namreč ne predpisuje uporabe letnih gum, torej ne zahteva, da so takrat pnevmatike letne, kot tudi ne zahteva v zimskem času izključno zimskih gum – pravzaprav sploh ne govori o različnih vrstah, temveč zgolj o lastnostih, pa še te so relevantne le v zimskem času. To pomeni, da po zakonu menjava gum pravzaprav ni zahtevana, zahtevana je le uporaba gum z ustreznimi lastnostmi v zimskem času.

V praksi je torej možno, da kar celo leto uporabljamo zimske gume. Marsikomu pa je že vnaprej jasno, da ta opcija ni ravno najboljša ideja, in to zaradi različnih razlogov.

Obraba neustreznih gum

Ena izmed opaznih posledic uporabe neustreznih gum v neustreznih pogojih je gotovo obraba. Še posebej očitno je to pri uporabi zimskih gum v pogojih, ko bi bile bolj ustrezne pnevmatike letne. Na vročem asfaltu se bodo v poletnem času letne gume bistveno bolje izkazale, zimske pa se bodo hitreje obrabile.

Le do neke mere ima s tem opraviti globlji in bolj agresiven profil, še več je odvisno od vrste gume, ki se uporablja za izdelavo pnevmatike. Letne gume so izdelane iz drugačnega materiala kot zimske, guma pa je prilagojena na drugačne razmere. Pozimi so lahko gume mehkejše in v mrzlem vremenu dosežejo svoje najboljše lastnosti, na vročem asfaltu pa material ne zmore zagotavljati iste odpornosti in se hitreje obrabi. Ne samo, da bo tudi v tem primeru kar hitro potrebna menjava gum, treba bo tudi pogosteje kupovati nove, kar prinaša še večji strošek kot če bi preprosto menjali pnevmatike letne in zimske vrste.

Slabše vozne lastnosti

Samoumevno je, da zimske gume poleti ne zagotavljajo najboljših voznih lastnosti. To izhaja iz zgoraj omenjenih razlik. V poletnih razmerah zimske gume nimajo svojih najboljših lastnosti in so povsem neprimerne za varno in učinkovito vožnjo.

Pnevmatike so stvar, katere je potrebno redno menjavati in za njih skrbeti. Če jih ne oskrbujemo pravilno je lahko njihova obraba zelo hitra in tako si povzročamo dodatne nepotrebne stroške. Ko pa se obrabijo jih je potrebno obvezno menjati, saj želimo ohranjati varnost v prometu neprestano. Letne pnevmatike akcija tako predstavlja naslov, katerega lahko zasledimo v raznih avto revijah ali pa na spletu.

Vsak izmed nas si seveda želi pnevmatik vrhunske kakovosti, a po nizkih cenah. Zato nas raznovrstne akcijo velikokrat premamijo in se v hipu odločimo za nakup pnevmatik, saj ne želimo zamuditi takšne priložnosti. Letne pnevmatike akcija je torej naslov, ki naredijo našo odločitev za nakup gum lahko, saj si vsak želi vrhunskih pnevmatik po nizkih cenah in ravno to nam različne akcije omogočajo.

Akcije so tako velikokrat dobrodošle, saj lahko prihranimo in nam bodo kupljene pnevmatike služile veliko časa.

Menjava gum

Avtooptika je pomembno za vodljivost avtomobila

Vodljivost našega avtomobila je seveda zelo pomembna, zato je avtooptika ključnega pomena. Ne skrbi le za vodljivost našega avtomobila, ampak tudi za dobro lego, manjšo porabo goriva ter manjšo obrabo pnevmatik in mehanskih sklopov podvozja.

Avtooptika torej pomeni geometrijska nastavitev podvozja, kar prilagaja podvozje po vnaprej določenih parametrih, ki nam zagotavlja pravilno ohranjanje smeri vožnje in pa vodljivosti vozila. Varnost nas in pa varnost vseh udeležencev v prometu je zelo pomembna, zato moramo tudi sami za to skrbeti. Zato je dobro, da avtooptiko zaupamo usposobljenim mehanikom, ki to opravljajo s pomočjo najsodobnejših naprav.

Zagotavlja nam tudi manjšo obrabo in pa manjšo porabo goriva, kar pomeni, da veliko prihranimo, zato je pomembno, da redno skrbimo za našo avtooptiko. S tem tudi skrbimo, da bo naše vozilo delovalo brezhibno in bo pripravljeno na vožnjo več let, kar pomeni, da si ne povzročamo nepotrebnih stroškov.