Aktualne novice

Izdelava letakov

Brezhibni letaki v večjih nakladah

Izdelava letakov je lahko dokaj zahteven projekt, lahko pa je tudi zelo elegantno izpeljan in za nameček tudi poceni. Največjo razliko naredi izvajalec, zato še zdaleč ni vseeno, katero tiskarno izberemo za takšen projekt. 

Najbolje je promocijsko gradivo naročiti pri tiskarju, ki se lahko prilagodi različnim zahtevam in posebnim željam. Predvsem je pomembno, da tiskarna nudi možnost uporabe različnih tehnik tiskanja glede na to, za kakšne naklade gre, kakšni so motivi in na kakšne materiale želimo tiskati. Pri letakih imamo vedno opravka v večjimi nakladami, običajno gre za razgibane barvne motive, ki jih običajno natisnemo na prevlečen papir gramature 100-200 gramov na kvadratni meter. Nekoliko zahtevnejša je izdelava letakov v primeru, da želimo prilagoditi kakšne lastnosti in si privoščiti nekaj več svobode pri oblikovanju – prav v tem primeru se za veliko prednost izkaže prilagodljivost izvajalca.

Za tisk v večjih nakladah se uporabljajo različne tehnike, predvsem sitotisk in offset tisk. Izbira je odvisna od različnih dejavnikov, v glavnem pa od samega motiva in od materialov, na katere tiskamo. Pri letakih imamo običajno opravka z motivom, ki se na posameznih izvodih ne spreminja, kar je zelo dobrodošlo, če ciljamo na enostavno izdelavo in ugodno ceno. Pri večjih nakladah bo verjetno najboljša možnost offset tisk, medtem ko se za manjše naklade uporablja digitalni tisk. Na ta način je možna tudi izdelava letakov z raznimi spremembami med izvodi, če je to potrebno – pri manjših nakladah je cena digitalnega tiska za takšne spremembe upravičena. Za večje naklade bolje poskrbi offset tisk, ki je cenovno bistveno ugodnejši.

V končni fazi je pomembno predvsem to, da dobimo kakovostne in uporabne letake. Gotovo se naročnik ne želi ukvarjati z raznimi tehnikami in rešitvami, pričakuje le dober rezultat. Za kar najboljšo izkušnjo bo torej treba izbrati zaupanja vrednega tiskarja, ki bo samostojno pripravil kar najboljšo rešitev.