Aktualne novice

Trezor sef

Brez kompromisu pri varnosti arhivskega gradiva

Tudi, če ne gre za posebej dragocene dokumente, mora biti arhivsko gradivo pospravljeno na varnem. V nasprotnem primeru lahko pride do velikih nevšečnosti, če se dokumenti uničijo ali izgubijo. Poleg tega so nekateri shranjeni materiali pogosto že sami po sebi dovolj vredni, da jih je pametno dobro zaščititi. Če upoštevamo dejstvo, da to niti ni tako težko, saj imamo na voljo zelo učinkovite rešitve, je zadeva že praktično rešena.

Trezor, sef

Za najbolj dragocene predmete bo edina smotrna rešitev trezor, sef ali drug namenski pripomoček za varno shranjevanje dragocenosti. Pri tem vsekakor ne gre sklepati kompromisov – dober sef je vreden zlata, včasih tudi dobesedno. Zato se ne splača varčevati in tvegati. Največjo varnost zagotavljajo vgradni sefi, ki jih dodatno ojačamo z materialom okoli njega, prav tako ga lahko učinkovito skrijemo. Druga opcija ne pride toliko v poštev, če je prioriteta varnost – to je pohištveni trezor, sef v zidu ga močno prekosi po varnosti. Je pa pohištveni trezor nekoliko bolj praktičen in običajno precej cenejši.

Arhivske omare

Za arhivsko gradivo je pogosto dovolj že kakovostna kovinska arhivska omara. Odvisno seveda od tega, kakšne vsebine želimo shranjevati, za koliko časa in v kakšnem okolju. Čisto možno je, da takšna omara ne bo niti približno zagotovila zadostne varnosti, prav tako pa je lahko ravno to prava rešitev za shranjevanje arhivskega gradiva. Poleg tega je lahko tudi kovinska arhivska omara močno ojačana in nudi še dodatne varnostne prilagoditve. Posebej so primerne tiste omare, ki so ognjevarne in vodotesne, torej ščitijo vsebino v primeru požara ali poplave. Praktično vsaka kovinska arhivska omara nudi zadostno zaščito pred udarci, padci in drugimi mehanskimi grožnjami, ni pa nujno, da se bo dobro obnesla v boju proti vlomilcem. Takšne omare se zato večinoma uporabljajo za gradivo, ki samo po sebi nima velike vrednosti, a ga moramo vseeno dlje časa hraniti.