Foliranje v termo skrčljivo folijo je zelo pogost postopek zavijanja različnih izdelkov
stroje

Foliranje v termo skrčljivo folijo je zelo pogost postopek zavijanja različnih izdelkov

Postopek vakumskega pakiranja ni uporaben za vse izdelke , ampak je zelo učinkovit postopek, kadar govorimo o pakiranju predvsem različnih vrst živil. Ker pa za številne izdelke ni potrebe po izsesavanju zraka, je potrebno izbrati druge načine pakiranja. Med njimi je zelo priljubljeno zavijanje v termo skrčljivo folijo, čemer pravimo tudi termo foliranje ali termo vakumiranje. Ta postopek je postal nepogrešljiv v številnih podjetjih, ki ponujajo končne izdelke, saj je zelo široko uporaben.

 

Za foliranje se uporabljajo stroji za pakiranje v termo folijo. Tovrstne folije so povsem prozorne in imajo izrazit lesk, zato dajo izdelku še poseben čar. V procesu krčenja se termo folija tesno oprime izdelka, zato je končni izdelek še toliko lepši. In za kater izdelke je najbolj primerno foliranje? V termo foliji boste najpogosteje srečali zavite izdelke tiskovine, tekstilstva, lepote in zdravja, industrije in še mnogo drugega.

 

Pakiranje zaščiti različne izdelke

 

Morda si boste mislili, da se pakiranja poslužujejo le v živilski industriji, ampak temu ni tako. Takšno in drugačno pakiranje je danes obvezen postopek v številnih vejah industrije, kjer se končni izdelki pospravijo v ustrezno embalažo in zapakirajo. Izbira embalaže je odvisna od mehanskih lastnosti izdelka, najpogosteje pa so to škatle iz kartona, PVC vrečke in druga plastična embalaža. Glede na to, za kakšno embalažo gre, se izbere tudi drugačen postopek pakiranja.

Osnovni namen pakiranja je, da se z njim zaščitijo končni izdelki, ne glede na to ali gre za živila, igrače ali kaj drugega. Za živila se tako najpogosteje uporablja vakumsko pakiranje, pri katerem se še dodatno izsesa zrak in se na ta način podaljša obstojnost živil. Kadar ni potrebe po izsesavanju zraka je dovolj že osnovno pakiranje v folijo. V industriji je zelo pogosto tudi tako imenovano flow pack pakiranje, ki omogoča pakiranje večjega števila izdelkov.