Udobje v večji postelji
dom

Udobje v večji postelji

Velike postelje praviloma ponujajo več udobja, saj imamo na razpolago več prostora za sprostitev. A ni vse le v tem, kako svobodno lahko na površino ležišča namestimo svoje telo – na kakovost spanca vpliva še nešteto dejavnikov, ki jih moramo imeti v mislih. 

Pomembno je, da izberemo pravo posteljnino, ki spanja ne bo ovirala. Predvsem je treba zadeti dimenzije, kar ni vedno enostavno – posteljnina 200×220 je na primer primerna tako za francoske postelje kot za večje zakonske postelje, ni pa nujno, da bo v vsakem primeru zagotavljala popolno udobje. Pravzaprav je posteljnina 200×220 v mnogih primerih že premajhna za večje postelje, pri redni uporabi se hitro pokaže, da dodatnih 40 cm širine v primerjavi s samim ležiščem ni dovolj. Čeprav izgleda takšna dimenzija idealna, je smiselno v želji po udobju namesto posteljnine 200×220 izbrati takšno, ki meri 200×260. 

Poleg tega je pomembno tudi to, s čim se pokrijemo. Dobro je znana situacija, ko se sredi noči zbudimo in ima partner v postelji vse rjuhe in odeje na svoji strani. Velika prešita odeja lahko brez težav prekrije celotno zakonsko posteljo, a to še ne pomeni, da bo spanje pod takšno odejo zares udobno – hitro se zgodi, da odeja zaide na eno stran in ne zadošča več za oba uporabnika. Ena velika prešita odeja torej ni vedno najboljša izbira, pogosto je bolje izbrati dve manjši, tako da ima vsak svojo. To je idealna rešitev za tiste, ki želijo pri spanju uživati v popolnem udobju, saj bo prešita odeja vedno na svojem mestu.

Tudi za vzglavnike velja podobno, namreč to, da naj si vsak izbere takšnega, ki mu najbolj ustreza. Vzglavnik je zelo osebna zadeva, vsak ima svoje preference – pogosto je smiselno zanemariti estetsko skladnost ali druge lastnosti in preprosto izbrati vzglavnik, ki najbolj odgovarja posamezniku, lahko pa na veliko posteljo seveda postavimo kar več vzglavnikov.