Aktualne novice

cena toplotnih črpalk

Toplotna Črpalka – Poceni In Udoben Način Ogrevanja


Če želite poceni način ogrevanja z najbolj dovršenim sistemom, potem je za vas idealna toplotna črpalka. S toplotno črpalko lahko ogrevate tako hišo kot tudi poslovne prostore, ne glede na kvadraturo. Zagotovite si zanesljivo ogrevanje in se odločite za toplotno črpalko.

Kaj Je Toplotna Črpalka In Zakaj Jo Izbrati?

Pri toplotni črpalki agregat s pomočjo elektrike prenaša energijo iz toplotnega vira v sistem za ogrevanje. Toplotna črpalka deluje na enak način kot hladilnik. 

Deluje tako, da sprejema energijo pri nižji temperaturi, oddaja pa jo pri višji. Kompresor segreje hladilni plin tako, da ga stisne pod visokim pritiskom, nato pa v kondenzatorju preko dušilnega ventila odda toploto. 

Ta potem toploto ohladi z nižjim pritiskom, v uparjevalniku pa se spet segreje s pomočjo vira toplote.

Toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire energije, kar je dobro za okolje, saj s tem zmanjšuje emisije CO2. Ni pa to edini razlog, zakaj izbrati toplotno črpalko za ogrevanje: 

  • nizki stroški,
  • nizka investicija, če upoštevate, da lahko dobite subvencijo,
  • ne potrebujete zalogovnika ali prostora za kurivo,
  • nimate nobenega dela s pripravo kuriva, kot je sekanje drv ali pa nalaganje peletov,
  • ne zahteva rednega vzdrževanja,
  • nastavljena temperatura ob prvem zagonu ostane tudi ob naslednjih zagonih.

“Za ogrevanje s toplotno črpalko se največkrat odločajo pri novogradnjah, primerna pa je tudi za starejše objekte. Star ogrevalni sistem preprosto zamenjate s toplotno črpalko, primerna pa je tudi za talno ogrevanje.”

V grobem toplotne črpalke delimo na:

  • zrak / voda – toplota se zajema iz zraka in posledično se ogreva voda,
  • zrak / zrak – ogrevanje poteka preko prezračevalnega sistema,
  • voda / voda – zajema vodo iz podtalne, oziroma površinske vode. Ta sistem spada med najbolj učinkovite,
  • zemlja / voda – zajema toploto iz zemlje.

Toplotna Črpalka Zrak / Voda

Najbolj poznan in najcenejši sistem je zrak / voda. Ker je zrak povsod na voljo, je dober vir energije. Zelo dobra lastnost toplotnih črpalk zrak / voda, je pri tem, da omogočajo ogrevanje do minus 25 stopinj zunanjega zraka. 

V hudih primerih, ko gre zunanja temperatura še nižje, je možen enostaven preklop na drugi vir ogrevanja. Montaža je zelo enostavna, pa tudi vzdrževanje ni potrebno.

Vrste toplotnih črpalk zrak / voda:

  • Split sistem: ima zunanjo in notranjo enoto. Slednja je lahko samostojna, ali pa z bojlerjem za sanitarno vodo. Te so najpogosteje v uporabi.
  • Kompaktne zunanje toplotne črpalke: imajo samo zunanjo enoto, ogrevalni sistem pa se regulira v objektu. Njene prednosti so, da je izjemno tiha, zaradi robustnega ohišja sta ventilator in uparjalnik zaščitena, takšna toplotna črpalka pa omogoča tudi visoko energetsko učinkovitost.
  • Toplotne črpalke z ločenim uparjalnikom: od klasičnih izvedb se razlikujejo po specifičnem dizajnu zunanje enote. Zaradi izpiha levo – desno je njeno delovanje zelo tiho.
  • Notranje toplotne črpalke: nimajo zunanje enote, saj je v večini primerov moteča. Največkrat so postavljene v kurilnici, kjer sta dve odprtini na zidu za odvod in dovod zraka. Skozi zidni odprtini se speljeta zračna kanala, zunaj pa se odprtini pokrijeta z mrežo.

Toplotna Črpalka Voda / Voda

Če imate na voljo podtalnico, ali pa drug vir vode, se vam najbolj splača ta sistem toplotne črpalke, ki je tudi najučinkovitejši. Tudi če nimate podtalnice, si lahko omislite tako toplotno črpalko. 

Potrebujete le nepozidano zemljišče, ki je veliko vsaj dvakrat toliko, kot objekt. Nanj pa vgradite horizontalni zemeljski kolektor. 

Toplotna črpalka, ki deluje na vodo, je najučinkovitejši sistem zaradi višje energetske učinkovitosti, hkrati pa ponuja tudi možnost pasivnega hlajenja. Ker je vsa oprema v objektu, ni zunanje enote, s tem pa tudi ni hrupa, ki ga zunanja enota prinaša.

Toplotna Črpalka Zemlja / Voda

Te črpalke izkoriščajo energijo, ki je shranjena v zemlji. Količina energije, ki jo lahko vzamemo zemlji, je odvisna predvsem od sestave tal in moči toplotne črpalke. Odvzem energije poteka tako, da tekočina, ki kroži v cevnem sistemu (položen na globini 120 cm), oddaja toploto. Črpalka pa jo s pomočjo dodane električne energije, pretvori na višji nivo. 

toplotna_crpalka

Toplotna Črpalka Za Sanitarno Vodo

Toplotne črpalke pa niso namenjene samo ogrevanju prostorov, ampak tudi sanitarne vode. Tudi v primeru, da toplotna črpalka ni ogrevalni vir za vaš dom, lahko vseeno ogrevate vodo na ta sistem. 

Tudi če imate bojler in ga ne želite zamenjati, lahko vseeno grejete vodo s pomočjo toplotne črpalke, saj bojler enostavno priklopite na črpalko.

Toplotna črpalka za vodo izkorišča obnovljive vire energije, kot je voda iz podtalnice ali pa sončna svetloba. Temperaturo, ki jo želimo, pa enostavno dosežemo z uporabo kompresorja.

Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Na enak način kot ostale toplotne črpalke, delujejo tudi toplotne črpalke za sanitarno vodo, in sicer z izmenjavo dveh elementov, ki sta različno topla. Pri toplotni črpalki za sanitarno vodo gre največkrat za izmenjavo zrak / voda. 

Najbolj optimalno delovanje lahko pričakujemo, če bo črpalka postavljena v prostoru, kjer temperatura ne pade pod 7 stopinj. Lahko pa jo priklopimo še na dodaten vir energije, kot je na primer elektrika. To se priporoča predvsem v primeru, ko toplotne črpalke ne morete namestiti v temperaturno bolj primeren prostor.

Zakaj se odločiti za toplotno črpalko za sanitarno vodo?

“Investicija, ki jo zahteva toplotna črpalka za sanitarne vode, se vam lahko povrne že v petih letih. Obratovalni stroški so veliko nižji kot pri ostalih ogrevalnih napravah, hkrati pa lahko dobite tudi povrnjen del kupnine s pomočjo subvencije. “

Druge prednosti toplotne črpalke za sanitarno vodo:

Ekološko delovanje: ker za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, je zelo zmanjšan izpust ogljikovega dioksida.

Nizki stroški obratovanja: ogrevanje vode s toplotno črpalko je od ostalih virov cenejše tudi do 50 odstotkov.

Zasede malo prostora: ker je majhna in ne potrebuje rezervoarja, je primerna tudi za majhna stanovanja ali pa počitniške hiše.

Enostavna za uporabo: ne potrebuje posebnega vzdrževanja, zato je primerna za vse, ki niste najbolj kos tehnologiji. 

Zanesljiva: ker deluje s pomočjo naravnih energentov, kot sta voda in sonce, se vam ni treba bati, da bi energentov kdaj zmanjkalo ali pa da bi jih morali zamenjati. Na ta način je tudi poskrbljeno za njeno brezhibno delovanje.

Kakšna Moč Je Potrebna Za Toplotno Črpalko?

Moč, ki jo potrebuje toplotna črpalka za svoje delovanje, je odvisna od tega, kakšen je objekt, ki se bo ogreval. Ključno vlogo igra izolacija in starost objekta. 

Toplotne izgube za novogradnje so že vnaprej izračunane, zato lahko te vrednosti uporabimo pri izbiri toplotne črpalke. 

Medtem ko za starejše gradnje lahko toplotne izgube izračunamo sami, in sicer tako, da povprečno letno porabo energenta za ogrevanje delimo s faktorjem 250. Številka, ki jo dobimo, je potrebna moč toplotne črpalke za naš objekt.

Pri starejših gradnjah lahko računamo tudi na drugačen način, predvsem na podlagi toplotnih izgub. Vendar bi zato potrebovali točne vrednosti prevodnosti izolacijskega materiala.

Dodatno pa je treba računati moč toplotne črpalke, če se uporablja tudi za sanitarno vodo, saj je energija, ki se porabi za ogrevanje vode tudi do 40 % skupne energije. 

Od Česa Je Odvisna Cena Toplotnih Črpalk?

Čeprav velja pravilo, da za ogrevalne sisteme cena ne sme biti merilo, vseeno velja biti previden pri nakupu. Preden se odločite za nakup toplotne črpalke, premislite, kakšno potrebujete. Ali bi z njo ogrevali samo prostore, ali pa tudi sanitarno vodo? 

Odvisno je tudi od tega, kateri energent za toplotno črpalko imate na voljo. Načeloma velja, da so toplotne črpalke voda / zrak najcenejše, toplotne črpalke voda / zemlja pa najdražje. Investicija pa bo odvisna tudi od tega, kako kvalitetna bo toplotna črpalka in kako bo vgrajena. 

Nekaterim se zdi cena toplotnih črpalk visoka, vendar je treba vedeti, da se zaradi karakteristik, ki jih ima, dolgoročno najbolj splača.

“Ker je ta sistem ogrevanja okolju prijazen, lahko zaprosite za subvencijo in dobite povrnjen del kupnine.”

Ste vedeli, da ima toplotna črpalka dvojno funkcijo? Pozimi se z njo grejete, poleti pa jo lahko uporabite za hlajenje prostorov in jo tako zamenjate za klimatsko napravo.

Pogosta Vprašanja 

Kako deluje toplotna črpalka zrak / voda?

Ker je zrak povsod na voljo, je dober vir energije. Toplotna črpalka na ta sistem deluje tako, za zajema toploto iz zraka, posledično pa ogreva vodo. To je najcenejši in najbolj priljubljen sistem toplotnih črpalk. Deluje tudi do minus 25 stopinj zunanje temperature. Toplotno črpalko zrak / voda lahko uporabite za talno gretje, ogrevanje z radiatorji in za ogrevanje sanitarne vode.

Od česa je odvisna cena toplotnih črpalk?

Cena je odvisna predvsem od kvalitete in vrste toplotne črpalke. Prav tako pa igra pomembno vlogo tudi moč sistema, saj ne sme biti prešibka, ker v tem primeru delovanje ne bo optimalno. Preden se odločite za nakup, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo natančno razložil, kakšna toplotna črpalka je najboljša za vaš dom.

Kakšna je življenjska doba toplotne črpalke za sanitarno vodo?

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima življenjsko dobo 20 let in več. Odvisno je tudi od tega, ali je priklopljena na obstoječi bojler in v kakšnem stanju je ta bojler. Življenjsko dobo ji lahko podaljšate tako, da izberete kvalitetnega ponudnika, ki bo poskrbel, da bo strokovno in pravilno vgrajena.

Koliko elektrike porabi toplotna črpalka zrak / voda?

Kljub temu da toplotna črpalka deluje na elektriko, je ne gre enačiti z ostalimi viri ogrevanja. Način porabe energije je popolnoma drugačen, ker je to dovršen sistem ogrevanja, proizvede več grelne energije, kot jo porablja. Za primerjavo: če električni grelec porabi en kWh energije, ga toplotna črpalka porabi četrtino. Po domače povedano, s toplotno črpalko bo strošek 4 x nižji.