Najbolj priljubljene toplotne črpalke
dom

Najbolj priljubljene toplotne črpalke

Na trgu je več izvedb toplotnih črpalk, zato izbira ni vedno enostavna. Tisti, ki se prvič odločajo za takšno opremo, so že takoj postavljeni pred velik izziv, saj se morajo odločiti za pravi model. Da se ne bi pustili prepričati ugodnim cenam ali drugim zavajajočim dejavnikom, moramo dobro vedeti, kakšne prednosti in pomanjkljivosti so značilne za različne izvedbe toplotnih črpalk. Dobro je poznati tudi najbolj priljubljene izvedbe.

Toplotne črpalke zrak voda

Tisti, ki iščejo dokaj ugodne toplotne črpalke, bodo gotovo izbrali model zrak voda. Ta namreč ne prinaša posebej visokih stroškov, saj z vgradnjo opreme ni veliko dela, pravzaprav kakšna posebna gradbena opravila sploh ne bodo potrebna. Vgradnja toplotne črpalke zrak voda je podobna kot vgradnja klimatske naprave. To pomeni, da bodo tudi stroški dokaj nizki, sploh v primerjavi s črpalkami, ki zahtevajo izkop ali vrtanje v tla.

Toplotne črpalke zrak voda sicer niso najbolj zmogljive in lahko v zimskih dneh potrebujejo dogrevanje, a to nikakor ni nujno. Še vedno se namreč uspešno soočajo tudi s temperaturami globoko pod ničlo.

Toplotna črpalka zemlja voda

Za nekaj več zmogljivosti poskrbi toplotna črpalka zemlja voda, ki je prav tako med najbolj priljubljenimi izbirami. S takšno črpalko se bodo opremili tisti, ki imajo v bližini svojega domovanja zadosti veliko odprto površino, v katero je možno vgraditi podzemne kolektorje. To je en izmed redkih zadržkov, ki se pojavijo pri izbiri takšne naprave. 

Sicer pa je toplotna črpalka zemlja voda zelo zanesljiva in zmogljiva, v večini primerov zmore brez težav sama ogrevati vodo in prostore stanovanja tudi v mrzlih zimah, deluje pa brezhibno preko daljšega časovnega obdobja. Tako bodo prišle njene prednosti še posebej do izraza, predvsem se bodo izkazali dolgoročni prihranki. S temi se povrne tudi začetna investicija, ki je nekoliko višja od tiste, ki jo zahtevajo toplotne črpalke zrak voda.