mednarodni prevoz
Splošno

Katere možnosti ponujajo mednarodni prevozi tovora?

Prevažanje tovora preko daljših razdalj je nehvaležno opravilo, ki zahteva veliko pozornosti in spretno oblikovanje najučinkovitejših rešitev. Ker obstaja veliko možnosti, bo treba preučiti številne dejavnike in ugotoviti, katere podrobnosti vplivajo na končno zadovoljstvo s pripravljeno logistično rešitvijo. V nekaterih primerih se za najbolj pomembno izkaže cena, v drugih hitrost, morda pa imamo opravka s posebej občutljivim tovorom in stavimo predvsem na varnost in zavarovanje. V vsakem primeru imamo več opcij, izbiramo lahko že med različnimi prevoznimi sredstvi.

Najugodnejše prevoze na daljše relacije gotovo ponuja ladijski prevoz, če imamo v mislih v prvi vrsti ceno. Gre namreč za cenovno ugodno opcijo, ki se uporablja za prevoz na dolge razdalje in za večje količine tovora. Za masovni tovorni transport so ladje gotovo najboljša izbira, če si lahko privoščimo čakanje – ladijski prevoz ima namreč to pomanjkljivost, da pri daljših poteh traja več tednov, kar morda ni sprejemljivo. Seveda so tu še drugi plusi in minusi, v vsakem primeru pa pride ladijski prevoz v poštev, če razmišljamo o ugodnih možnostih tovornega transporta preko dolgih razdalj.

Kontrastna alternativa ladjam so letala, ki prevoz opravijo zelo hitro, že v enem dnevu je možno doseči praktično vsak kotiček sveta. Tako so mednarodni prevozi tovora zelo hitri in enostavni, pomanjkljivost pa je seveda v tem, da bo treba za te prednosti odšteti primerno ceno. Poleg tega letala postavljajo veliko več omejitev glede tovora, ki ga lahko na ta način prepeljemo.

Včasih pa pridejo v poštev tudi kopenska prevozna sredstva, predvsem je za daljše relacije primeren železniški transport. Na ta način se mednarodni prevozi lahko opravijo dokaj poceni in tudi precej hitro, poleg tega ni velikih omejitev glede količine, velikosti in teže tovora. Dodajmo še tovornjake, ki imajo prednost s svojo vsestransko uporabnostjo in seveda s tem, da lahko dosežejo prav vsak kotiček, do katerega vodi cesta.