lesene stopnice
Gradnja

Stara tradicija, nov izgled

Vedno znova nas očara prikupno domač izgled starih brunaric, ki imajo kot po pravilu kamin v kotu, lesene stopnice, ki vodijo v spalni modul, in prekrasen razgled skozi okno. V taki obliki smo jih navajeni skoraj da samo še iz starih filmov o življenju v gorah, ali pa iz prestižnih oglasov o sanjskih oddihih v Švicarskih Alpah o katerih lahko le sanjamo. Kljub temu nas prav nič ne ovira pri ustvarjanju svojega lastnega raja na zemlji in kje lahko to priložnost bolj uveljavimo kot pri snovanju lastnega doma.

Občutek domačnosti in topline lahko dosežemo že samo s pametno izbiro nekaj ključnih elementov v prostoru. Da lahko uspešno simuliramo izgled visokogorske brunarice to najlažje dosežemo z izbiro lesenega opaža, ki je lahko izdelan iz cele vrste domorodnih kot uvoženih vrst lesa, in nekaj ključnjih elementov, kot so lesene stopnice.

Izbira pohištva in opreme

Dobro je, da se držimo splošnega načela, da so vsi večji kosi iz podobnega materiala. Dober primer tega so prav lesene stopnice, ki lahko z ustrezno izbiro ograje in zaključkov zelo hitro postanejo eden izmed najbolj izstopajočih delov prostora. Načeloma naj bi se odločali za bolj svetle odtenke lesa, saj le ta v vsakem primeru z leti potemni, vseeno pa želimo ustvariti prostor, ki je relativno svetel, saj temni prostori pogosto negativno vplivajo na naše počutje v prostoru.

Skrivnost je v podrobnostih

Za unikaten vendar pristen izgled se pri izbiri pohištva lahko odločamo tudi že prej rabljene kose, ki jih lahko nakupimo preko spletnih strani, ali pa smo pri izbiri novih kosov pozorni na organske linije, ki jih tvorijo robovi, na litoželezne ali lesene ročaje omar in predalov ter na videz neobdelanega lesa pri kosih, kot so mize in stoli, pa tudi lesene stopnice in večji elementi. Še z nekaj manjšimi dodatki, kot so svečniki in stare umetnine lahko ustvarimo svoj idiličen raj v domačem okolju.