Svetlobniki
Splošno

Svetlobniki se lahko montirajo na vse vrste streh

Želite z naravno svetlobo osvetliti svoj bivalni prostor ali poslovne objekte? Svetlobniki so imenitna rešitev za vse prostore v katere želite vnesti sončne žarke, tudi v najbolj skrite kotičke. Z njimi boste izboljšali bivalne, delovne ali javne prostore, ne le z naravnim osvetljevanjem, ampak tudi z naravnim prezračevanjem. Svetlobniki delujejo kot pomemben požarni varnostni sistem ter ščitijo prostore pred zunanjimi vplivi kot so padavine, hrup in prah.

 

Svetlobnike izdelujejo iz različnih materialov, najpogostejša sta akril in polikarbonat. Izbirate lahko med svetlobnimi kupolami in svetlobnimi trakovi. Če so vam všeč kupole, potem si lahko omislite tudi piramido ali kroglo. Vsi svetlobniki so lahko enoslojni, dvoslojni, troslojni ali visoko izolativni v prozorni, beli ali drugi barvi. Kupole in svetlobni trakovi se lahko montirajo na vse vrste streh, od industrijskih do poslovno bivalnih prostorov, kjer si želite dovolj dnevne svetlobe, prezračevanja in uravnavanja temperature v prostoru.

 

Polikarbonat je postal vsestranski material v gradbeništvu

 

Polikarbonat je poseben plastičen material z visoko svetlobno prodorno sposobnostjo, ki doseže tudi 90%. Material se uporablja na številnih področjih gradbeništva in gospodarstva. Je odličen material za izdelavo premazov za rastlinjake, plavalne bazene, različne lopute in prozorne strehe. Polikarbonat je izredno priljubljen pri vrtnarjih oziroma tistih, ki se ukvarjajo s pridelavo rastlinskih pridelkov. Namreč ima visoko trdnost, odlično ščiti rastline pred škodljivimi učinki sončnih žarkov, pa še relativno poceni je.

 

Ločimo dve vrsti polikarbonata, celično in monolitno. Celični polikarbonat je polimerni material z večplastno strukturo, medtem ko ima monolitni trdno strukturo in je podoben steklu. Slednji je veliko močnejši in skoraj dvakrat svetlejši. Ker je polikarbonat izredno trpežen, pregleden in lahek, je izredno uporaben vsestranski material, ki ga lahko pritrdite na različne okvirje ter obdelujete s številnimi orodji. Idealen je za nadstreške nad parkirišči, dvorišči, vrtovi, vhodi, predelne stene, fasadne trakove in okna, fasadne stene in še mnogo drugega.