Solarne celice
Splošno

Postavitev domače sončne elektrarne

Sončna elektrarna je lahko zelo dobra rešitev za tiste, ki bi radi uporabljali brezplačno električno energijo in napajali svoje porabnike brez visokih stroškov. V praksi pa se takšna rešitev običajno uporablja tam, kjer nimamo dostopa do javnega električnega omrežja in nimamo drugih virov energije. V takšnem okolju je sončna energija zelo dobrodošla in lahko ponudi zelo prikladno rešitev, a potencial moramo znati izkoristiti – predvsem bomo potrebovali kakovostno opremo, ki nam to omogoča.

Za postavitev domače sončne elektrarne seveda potrebujemo solarne celice, ki omogočajo zbiranje sončne energije in pretvorbo v elektriko. Solarne celice so običajno zbrane na panelih, ki ponujajo določeno nazivno zmogljivost. Seveda ne gre pričakovati, da bomo lahko v prav vseh razmerah dosegali nazivno zmogljivost, lahko pa se na te številke zanašamo pri izbiri preostale opreme. Zelo pomembni so tudi akumulatorji, ki skrbijo za zbiranje električne energije in naposled napajajo električne porabnike. Pomembno je, da pri tem ohranimo v mislih specifike delovanja sončne elektrarne. Akumulatorji morajo biti prilagojeni ciklom polnjenja in praznjenja, poleg tega morajo biti zaprti in ne smejo spuščati strupenih plinov. Na srečo imamo na voljo ponudbo, ki je povsem prilagojena takšnim zahtevam. Za uporabo v domači sončni elektrarni so priporočljivi le akumulatorji, ki so izdelani posebej za takšne naloge.

Pri postavitvi elektrarne bomo seveda potrebovali še nekaj dodatne opreme. Solarne celice običajno namestimo na streho oziroma na drugo površino, ki ima neoviran dostop do sončnih žarkov. Pri tem panele namestimo tako, da ponujajo kar največji izkoristek energije, če je možno jih namestimo na premične nosilce s sledenjem sonca. V praksi se sicer dobro obnesejo tudi fiksno nameščeni paneli. Potrebovali pa bomo kable za povezavo z akumulatorjem, vmes pa tudi regulator polnjenja.

Pri napajanju električnih porabnikov smo pozorni na njihove zahteve. Običajno za to skrbi razsmernik, nekatere naprave pa lahko koristijo tudi enosmerni tok.