Naravni odvod dima in toplote
dom

Naravni odvod dima in toplote

Najboljša zaščita pred požarom je gotovo preventiva, a ta prav nič ne pomaga, če do požara vseeno pride. V tem primeru se vseeno za ključno izkaže dobra priprava na takšno situacijo, saj lahko tudi med samim požarom vplivamo na to, kako se bo ogenj širil in kakšno škodo bo povzročil. S pravimi ukrepi lahko škodo v kar največji možni meri omejimo, a na to je seveda treba misliti že pravočasno, običajno kar pri načrtovanju in gradnji stavbe.

Pomislimo recimo na odvod dima in toplote. V primeru požara je to zelo pomembna funkcija stavbe, saj bomo imeli bistveno boljši nadzor nad plameni. Žrtve požara običajno ne podležejo ognjenim zubljem, temveč jih najprej onesposobijo strupeni hlapi, medtem ko je gost dim seveda zelo velika ovira pri iskanju izhoda. Če uspemo te težave uspešno odpraviti, lahko zagotovimo bistveno boljši izid v primeru požara. 

Kako zagotoviti uspešen odvod dima in toplote? Ni se treba posluževati aktivnih naprav, čisto možno je urediti sistem, ki bo kar naravno dovolj učinkovit. Za to lahko poskrbijo svetlobniki, ki imajo sicer pomembno funkcijo pri osvetljevanju zaprtih prostorov, a priskočijo na pomoč tudi v primeru požara. Svetlobniki so opremljeni z mehanizmom za odpiranje, ki je lahko povezan s centralnim sistemom in omogoča samodejno upravljanje ali upravljanje na daljavo. V primeru požara se mehanizem odpre, s tem pa se vzpostavi naravna pot za odvod dima in toplote. Tako dim kot toplota se širita navzgor, tako da svetlobniki ponujajo idealen izhod in s tem pomagajo pri obvladovanju požara. 

S tem seveda ne rešimo vseh problemov, ki jih povzroči požar, lahko pa prav svetlobniki naredijo razliko, ki je potrebna pri reševanju življenj. Vsekakor se je pametno poslužiti vsake prednosti, ki jo lahko dobimo, še posebej če gre za učinkovito pasivno rešitev, ki bo vedno pripravljena na delo.