Kako izolirati dokončano stavbo?
Splošno

Kako izolirati dokončano stavbo?

Najboljši čas za razne gradbene projekte je vsekakor v fazi gradnje, pravzaprav se načrtovanja lotimo še veliko prej. Nasprotno pa je težko kaj velikega postoriti takrat, ko je objekt že končan in morda celo v uporabi. Pri stanovanjskih prostorih se pogosto zgodi, da bi želeli kljub temu kaj dodati ali nadgraditi, nenazadnje v isti stavbi bivamo dlje časa, spreminjajo se naše želje in potrebe ter razpoložljiva oprema. Včasih imamo na voljo zelo elegantne rešitve, včasih pa teh preprosto ni. Izolacija je dober primer, saj si pogosto želimo dodatne zaščite pred nihajočimi temperaturami zunaj hiše – če za to ni bilo poskrbljeno ob gradnji, bo treba izvesti večji projekt za optimalno zaščito.

Notranja izolacija stene

Projekta se lahko lotimo kar na notranji strani, saj je to pogosto enostavneje in bolj učinkovito. Včasih pa preprosto ni druge opcije, saj ne moremo ali ne želimo posegati v fasado. Poleg tega lahko že na notranji strani prostore zelo dobro zaščitimo pred mrazom in vročino, če si le lahko privoščimo nekaj prostora, ki ga moramo žrtvovati za izolacijsko plast.

Notranja izolacija stene je torej elegantna rešitev, ki pride v poštev tudi v povsem končanih prostorih. To ne pomeni, da ne bo šlo brez obsežnih gradbenih del – treba bo umakniti vso opremo in prostor izprazniti, nato pa se na obstoječi steni naredi še ena plast z dodatnim izolacijskim materialom. Kakšna izolacija bo prišla v poštev je sicer odvisno od primera, pogosto je možno kombinirati s starimi izvedbami, a še bolje je, da te odstranimo, če imamo na voljo boljše rešitve.

Včasih je notranja izolacija stene gotovo najboljša rešitev, včasih pa lahko prinese velike nevšečnosti. Vsekakor pa mora biti izolacija dobro urejena – če za to ne poskrbimo že ob gradnji, moramo kasneje pač sprejeti nevšečnosti in izzive, ki spremljajo tak projekt.