solarni panel
Splošno

Avtomobilski akumulator služi za vžig motorja

Avtomobilski akumulator je izredno pomemben del vsakega avtomobila. Njegova primarna naloga seveda vžig motorja. Po vžigu motorja pa alternator skrbi, da je akumulator vedno poln in sprotno dovaja energijo celotnemu električnemu sistemu vsakega vozila.

Avtomobilski akumulator ima tudi svojo napetost, ki pri avtomobilih navadno znaša 12 voltov, pri tovornjakih pa sta potrebna kas dva 12 voltna akumulatorja, ki tvorita omrežje 24 voltov. Najpogostejši akumulatorji so polnjeni s svinčeno kislino. Narejeni so iz trdnega ohišja, ju je odporno na kislino. Ohišje je razdeljeno na šest celic, ki so napolnjene z elektrolitom in so povezane v serijah.

Avtomobilski akumulator tipa AGM vsebuje stekleno absorpcijsko blazino, ki s po močjo posebnih blazin zadrži elektrolit in tako bistveno podaljša dobo delovanja akumulatorja. Drugi izredno pogost tip akumulatorja je tip VRLA ali tako imenovani gel akumulator, kjer je elektrolit shranjen v gostem stanju. Vsak izmed predstavljenih akumulatorjev je odličen za avtomobile in ostala vozila. Preden si kupimo novega, se moramo pozanimati, kateri bo najboljši za naše vozilo.

Solarni paneli so sestavljeni iz solarnih celic

Solarni paneli lahko napajajo hišo z električno energijo. Vendar pa se moramo zavedati, da bi za oskrbovanje velikega doma, potrebovali izredno veliko zemljišče, na katerega bi lahko postavili solarne panele. Če bi panele namestili le na streho svojega doma, bi lahko nemoteno oskrbovali le eno sobo. Solarna energija je izredno močna in je definitivno energija prihodnosti. Postopek uporabe sončne energije je namreč izredno preprost.

Solarni paneli so narejeni tako, da sončne celice zbirajo sončno energijo. Ta se s pomočjo polprevodnikov spremeni v električno energijo, ki se nato shrani v posebnem akumulatorju. Ker je proizvedena električna napetost le enosmerna, moramo poskrbeti, da vgradimo tudi primeren inverter, ki nam pomaga iz enosmernega električnega toka ustvari izmenično napetost. Sončna energija je torej neizmerno močna in je še vedno v večini neizkoriščena.