Avto oprema
Splošno

Nujna avto oprema

Katera oprema je pri avtomobilu najpomembnejša? Največ seveda štejejo tisti kosi, ki so pri vožnji v neposredni uporabi, a nič manj pozorni nismo še na izdelke in sredstva, ki jih moramo imeti na zalogi v domači garaži ali pa za vsak slučaj kar na varnem v prtljažniku, če pride do kakšnega incidenta na cesti. Takšnih pripomočkov in sredstev je veliko, tako da je kar težko izpostaviti manjšo zbirko, na katero moramo biti vedno pozorni. Vseeno pa lahko omenimo vsaj nekatere izdelke, ki jih redno omenjamo v tem kontekstu.

Hladilna tekočina

Za učinkovito hlajenje motorja se uporablja tekočina, ki mora biti vedno v zadostni količini prisotna v hladilnih ceveh, ki vodijo okoli motorja. Pri delovanju motor proizvaja veliko toplote, ki jo odvaja prav hladilna tekočina – jasno je, da mora biti ta optimalno prilagojena svoji nalogi, če ne ne bo učinkovita. Hitro se lahko zgodi, da ravno na tem področju nastanejo nekatere težave, ki se začnejo kazati v pregrevanju motorja, nato pa v dimu, ki se prikrade izpod pokrova motorja. Naposled opazimo drastičen padec v zmogljivosti motorja, takrat ne moremo več normalno voziti naprej. Za vse to je odgovorna hladilna tekočina, ki mora biti v vsakem trenutku pripravljena na delo. Posebej pomembno je to v zimskem času, ko mraz vpliva na lastnosti tekočin, te pa morajo biti razmeram posebej prilagojene.

Druga avto oprema

Pod nujno opremo seveda štejemo vse tiste izdelke in pripomočke, ki jih moramo imeti že po zakonskih predpisih s seboj v avtomobilu. Ne pozabimo na rezervno gumo, na varnostni jopič in trikotnik, poleg tega moramo imeti pri roki tudi komplet prve pomoči. Če lahko na avtomobilu sami zamenjamo žarnice žarometov, je treba imeti nekje v bližini shranjene tudi te. Seveda se lahko po lastni presoji opremimo tudi z drugimi uporabnimi rezervnimi kosi opreme. Avto oprema lahko vključuje tudi olje in gorivo ter druga sredstva.