Ločitev s tožbo
Splošno

Ločitev s tožbo

Ločitve so dokaj pogoste, a o njih niti ne slišimo toliko, tudi če se dogajajo v našem družbenem krogu – večinoma gre namreč za sporazumno prekinitev zakonske zveze, ki jo je možno opraviti hitro in brez zapletov, kar je bržkone najbolje za obe vpleteni stranki. Lahko pa se postopek vseeno zaplete, saj se skozi leta skupnega življenja nabere tudi skupno premoženje, dodatna komplikacija je skrbništvo nad mladoletnimi otroki, če jih zakonca imata, ter morebitna preživnina. Vse to bo treba morda rešiti na sodišču, saj je v primeru nesporazumov in različnih interesov edina možna rešitev ločitev s tožbo.

Delitev premoženja

Ena od pomembnih nalog pri ločitvi je delitev skupnega premoženja. Takšno premoženje se ustvari v vsaki zakonski zvezi, tudi če zakonca svojega denarja ne hranita v skupnem računu. Delitev premoženja vzame v zakup vse prihodke, ki sta jih v trajanju zveze pridobila zakonca skozi svoje delo, običajno pa se premoženje deli na enaka dela. Seveda pa to ni edina možnost, tako sporazumno kot s tožbo je možno doseči drugačno delitev premoženja. Lahko se zgodi, da zakonca nista istega mnenja, kdo je upravičen do kakšnega deleža skupnega premoženja, zato bo treba to ugotavljati na sodišču. Pri tem ne moreta oba pričakovati ugodne razrešitve, dobro je za nasvet prositi strokovnjaka in postopek zaupati odvetniku, ki bo kar najbolje zagovarjal interese svoje stranke.

Skrbništvo nad otroki

Tudi skrbništvo nad otroki je lahko jabolko spora pri razvezi. Medtem ko lahko delitev premoženja utemeljimo na točnih podatkih in številkah, pa ločitev s tožbo v tem primeru morda zahteva nekoliko več dela. Ni namreč samoumevno, komu gre skrbništvo in kakšne stike z otroki prepuščamo obema zakoncema. To je stvar dogovora, ki spet zahteva strokovno posredovanje, če ni mogoče doseči sporazuma. Seveda to velja le za mladoletne otroke, v igri pa je tudi plačevanje preživnine.