Konopljino seme
Splošno

Konopljino seme je popoln vir rastlinskih beljakovin

Konoplja je rastlina, ki v višino zraste od 0,5 m pa vse tja do 6 m. sicer izvira iz osrednje Azije, vendar uspeva praktično v vseh vremenskih razmerah. Tudi kar se tiče same rasti, ne potrebuje pesticidov ali herbicidov in je izredno odporna na škodljivce. Poznamo več podskupin konoplje, v vseh pa se nahaja skupina substanc, ki jim pravimo kanabinoidi. Le ti imajo znanstveno dokazano pozitivne učinke na človeški organizem, zato se konoplja uporablja tudi v medicini. Kot prehranski dodatek se uporablja ogromno izdelkov iz konoplje, med katerimi je tudi konopljino seme.

Konopljino seme uvrščamo v skupino super živil. Seme in olje iz konopljinih semen sta bogata z maščobnimi kislinami omega 3 in tako odlična zamenjava za ribe. Vsebuje tudi veliko vitamina B, in kar je najpomembneje, konopljino seme je bogato z beljakovinami in zdravimi maščobami. Beljakovine so nujno potrebne kot gradbeni element mišic, vezi, organov in podobno, zato je konopljino seme toliko bolj pomembno.

Konopljino seme lahko uporabljamo celo, oluščeno ali zmleto v moko. Predstavlja pomemben dodatek v naši prehrani, lahko pa je tudi samostojni prigrizek. Hrustljava semena lahko dodate jogurtom, skutam, kosmičem, solatam ali pekovskim izdelkom. Iz konopljine moke pa lahko pripravite odličen kruh in drugo pecivo. Konopljino seme pa je uporabno tudi za izdelavo proteinskega prahu iz konopljinih semen, ki predstavlja pravo beljakovinsko bombo.

Izdelki iz konoplje so v zadnjem času postali res zelo priljubljena sredstva. Zato je tudi povpraševanje po teh izdelkih veliko večje kot pa pred leti. Izdelki iz konoplje obstajajo v številnih različicah, ki jih lahko preverite tudi s pomočjo spleta. Na njem obstajajo trgovine, ki imajo posebno kategorijo izdelkov, ki se imenujejo izdelki iz konoplje. Čeprav so taki izdelki zelo učinkoviti in neverjetno dobro vplivajo na vaše počutje in zdravje, pa so cene izdelkov dostopne za vsakogar.