kupola
Gradnja

Osvetljevanje večjih objektov

Pri načrtovanju večjih objektov, kot so tovarniške hale, podzemne garaže in pasaže, večje poslovne zgradbe in podobno je treba na čim bolj učinkovit način zagotoviti zadostno osvetljenost prostorov z zunanjo svetlobo. Zelo pomembna je naravna svetloba sonca, ki daje prostoru popolnoma drugače vzdušje. Z umetno svetlobo ne moremo nikdar zagotoviti enakega nivoja očem prijazne osvetlitve, poleg tega pa z naravno osvetlitvijo še prihranimo na elektriki. Seveda pa to v glavnem velja za objekte, kjer se vsaj del dneva zadržuje ali prehaja večje število ljudi.

Svetlobna kupola iz polikarbonat plošče se mnogokrat izkaže za najprimernejšo rešitev osvetljevanja prostorov, še posebno na strehah objektov in tam, kjer potrebujemo vzdržljivo konstrukcijo z lahkimi elementi. Polikarbonat plošče lahko namestimo tudi kot okna ali pa svetlobne trakove, z njimi lahko ustvarimo raznorazne estetske krivine za osvetljevanje bolj umetelno zasnovanih svetlobnih površin na strehah in stenah objektov. Ker so polikarbonat plošče narejene iz termoplasta polikarbonat, imajo izvrstno mehansko odpornost na udarce in praske, izredno dolgo pa tudi zdržijo na prostem v vseh vremenskih pogojih; nanje so zelo odporne.

Polikarbonat, iz katerega so plošče, je kemijsko gledano termoplast. To je kategorija plastičnih oz. polimernih mas, ki se jih da enostavno preoblikovati s segrevanjem, brez da bi se kemijska struktura materiala spremenila. Taki materiali so kot nalašč za izdelke, kot je kupola, ki morajo biti zakrivljeni. Vsaka svetlobna kupola gre tako od ravne polikarbonat plošče skozi postopek segrevanja ter stiskanja na ustrezen kalup. Z le malo prilagajanja ima lahko svetlobna kupola okroglo, parabolično ali piramidalno obliko, ali pa podjetje v dogovoru s kupcem naredi kalupe za nove oblike. Za posebne arhitekturne kompozicije pa se lahko velike površine polikarbonat plošče zakrivi povsem unikatno, kar jih dela še posebej privlačne za zaključna dela raznih bazenov, term, hotelov in drugih razkošnejših zgradb.