IR paneli cena
Gradnja

Kako urediti IR gretje?

Ogrevanje na elektriko je v zadnjem času vse bolj priljubljeno, za večino uporabnikov pa pridejo najbolj v poštev IR paneli, ki ponujajo enostavno, cenovno ugodno in presenetljivo učinkovito opcijo ogrevanja stanovanja. Takšno ogrevanje je kot nalašč celo za tiste, ki bi radi prenovili obstoječi sistem, saj ga lahko brez težav vgradimo tudi v končane prostore. Kako se torej lotiti ureditve IR ogrevanja?

Načrtovanje sistema

Pomembno je, da se najprej posvetimo načrtovanju. Med IR paneli cena sicer ni posebej visoka, a za najboljši izkoristek in najnižje stroške bo treba dobro pomisliti, kakšna rešitev bo najboljša. Ne le z vidika stroškov, temveč tudi z vidika končne učinkovitosti, saj so pozorno izbrani in pravilno postavljeni paneli ključnega pomena za popoln izkoristek sistema.

Upoštevati moramo prostornino oziroma površino prostorov ter zmogljivost panelov, v končni fazi pa pridejo v poštev še nekatere druge lastnosti, ki omogočajo popolno optimizacijo sistema. IR gretje lahko precej poljubno prilagajamo svojim potrebam, seveda pa moramo v vsakem primeru zagotoviti zadostno zmogljivost za učinkovito ogrevanje stanovanja. Izberemo zadostno število panelov, ki naj bodo tudi dovolj močni. Upoštevajmo, da je med IR paneli cena včasih zavajajoča – razmerje med ceno in zmogljivostjo je za zmogljivejše panele bistveno boljše, a v mnogih večjih prostorih bodo boljši učinek prinesli manjši paneli namesto enega večjega.

Nakup in vgradnja

IR panele lahko nabavimo pri mnogih prodajalcih, tudi pri spletnih trgovcih. Poleg tega lahko IR gretje tudi sami vgradimo, čeprav se seveda toplo priporoča profesionalna montaža.

Za nakup naj med IR paneli cena ne pomeni prioritete, veliko bolje se je osredotočiti na druge lastnosti. Tako ali tako bo celoten sistem precej ugoden, predvsem pa se IR gretje v tem oziru izkaže na dolgi rok. Pri nakupu, kot tudi pri montaži, se torej splača investirati nekaj več in na ta način zagotoviti optimalno zadovoljstvo na dolgi rok.