Izolacija mansarde
Gradnja

Izolacija najbolj ranljivih delov zgradbe

V vsaki zgradbi je treba predvideti potrebe po toplotni izolaciji, če želimo kar se da optimalno izkoristiti ogrevalni sistem ali morda celo uživati v pasivni hiši in naravnem ogrevanju. Ne glede na to, kako se ogrevamo, je prvi korak pri zagotavljanju učinkovitosti sistema dobra toplotna izolacija. Največ pozornosti pa moramo v tem oziru nameniti tistim delom stavbe, ki so s tega vidika najbolj ranljivi.

Izolacija strehe

Streha je kot velik in zelo izpostavljen element prva prioriteta pri izolaciji, a se kljub temu včasih kar nekoliko zapostavlja. Ne pokriva namreč neposredno stanovanjskih prostorov, temveč imamo še vmesni prostor, ki ga lahko žrtvujemo za namen izolacije. Povsem drugačen pristop seveda zahteva izolacija mansarde, pri kateri moramo posebej izolirati tudi streho, saj druge zaščite pred vplivi okolja v tem primeru nimamo.

Izolacija mansarde ni edina spodbuda za to, da se lotimo izolacije podstrešja oziroma strehe. V vsakem primeru gre za veliko in izpostavljeno področje, ki predstavlja potencial toplotnih izgub. Za vsak sistem ogrevanja je smiselno, da toplotne izgube kar se da zmanjšamo, prav temu namenu pa služi toplotna izolacija strehe. Tudi, če podstrešje uporabljamo le za odlaganje stare krame, stanovanjski prostori pa so v notranjosti stavbe dobro zavarovani, je izolacija podstrešnih prostorov morda zelo smiselna odločitev. Izolacija mansarde služi zagotavljanju prijetnega bivalnega okolja, če pa se lotimo izolacije podstrešja in strehe v primeru, da prostorov ne uporabljamo za bivanje, bomo s tem dosegli optimizacijo ogrevanja in preprečevanje toplotnih izgub.

Na srečo je izolacija strehe in podstrešja dokaj enostavna naloga, tudi celotna izolacija mansarde verjetno ne bo posebej zahteven izziv. Nenazadnje je možno izolacijo vgraditi kar suhomontažno, izberemo le pravi izolacijski sistem in namenimo nekaj časa za samo vgradnjo. To je zelo učinkovita rešitev, še posebej, če rezultat primerjamo s stanjem pred izolacijo. Ker je streha najbolj ranljiv in izpostavljen element, so razlike očitne.