Električni skuter
Ekologija

Doseg električnih vozil

Pri nakupu električnega vozila mnogi kupci veliko pozornosti usmerijo na podatek o dosegu oziroma o avtonomiji pogona. To je vsekakor smiselno, saj je treba v vsakem trenutku vedeti, ali je najbližja polnilna postaja za električna vozila znotraj dosega našega vozila v trenutnem stanju. Pri tem moramo poznati tako razpoložljivost polnilnih postaj kot doseg vozila, načeloma pa seveda velja, da je najbolje izbrati vozilo, ki lahko z enim polnjenjem prevozi kar največ kilometrov. A med sodobnimi električnimi vozili to ni več problem, svoje pa k temu doda še razvita infrastruktura – celo najbolj omejena vozila bodo povsem uporabna, zelo težko se je pomotoma znajti v situaciji, v kateri ne bi imeli dostopa do najbližje polnilnice.

Najbolj omejeno elektro vozilo je najbrž električni skuter, ki v nekaterih osnovnih izvedbah ponuja morda za 50 km avtonomije delovanja. Če gledamo na velike razdalje in daljša potovanja, to seveda ni veliko, a upoštevati moramo dejstvo, da električni skuter ni namenjen takšni uporabi. Gre za vozilo, ki se bo najbolje obneslo pri mestni vožnji, v urbanih središčih pa je kakšna polnilna postaja za električna vozila vedno v bližini. Tako tudi 50 km dosega ponuja več kot dovolj avtonomije za brezskrbno uporabo. Seveda to pomeni, da bo treba vozilo dokaj pogosto polniti, a vsekakor ne bo nobene bojazni, da bi ostali brez energije in brez možnosti polnjenja. Nenazadnje se lahko električni skuter polni tudi preko običajne električne vtičnice, tako da nismo odvisni od polnilnih postaj.

Že med osnovnimi električnimi vozili pa imajo mnoga bistveno večje dosege. Naprednejši električni skuter bo na primer lahko prevozil tudi do 120 km, preden bo treba pogledati, ali se v bližini nahaja kakšna polnilna postaja za električna vozila. Če imamo že pri skuterju toliko avtonomije, lahko med gospodarskimi vozili in osebnimi avtomobili na električni pogon pričakujemo še toliko večje dosege.