Odškodnina za poškodbo kolena
Splošno

Odškodnina za fizične poškodbe

Odškodnina pripada oškodovancem za najrazličnejšo škodo, ki nastane v primeru raznih nezgod in nesreč. Pogosto gre za materialno škodo, uničenje ali poškodbo premoženja, morda nastanejo celo dodatni stroški. Velik delež odškodnin pa se navezuje na fizične poškodbe, ki spadajo na področje nematerialne škode. Pogosto se zahteva na primer odškodnina za poškodbo kolena, pa tudi za zvin gležnja odškodnina pogosto pripada oškodovancu.

Od česa je odvisna odškodnina?

Veliko je seveda odvisno od konkretnih okoliščin dogodka. Ni nujno, da na primer za zvin gležnja odškodnina sploh pripada. Seveda nadomestila ne moremo pričakovati, če si gleženj namenoma poškodujemo ali če pride do zvina zaradi kakšne očitne malomarnosti. Pogosto pa gre seveda za drugačne okoliščine, morda za povsem nenamerno nezgodo ali celo za namerno dejanje kakšne druge osebe.

Poleg detajlov glede same poškodbe o odškodnini odloča tudi kraj in situacija, kjer se je nezgoda pripetila. Odškodnina za poškodbo kolena bo na primer drugačna, če se nesreča pripeti recimo pri profesionalni kolesarski dirki ali pri domači uporabi sobnega kolesa. Veliko vlogo ima tudi sama lokacija. Razlike so med lastnimi domačimi prostori, drugimi zasebnimi prostori ter javnimi mesti. Posebne omembe si zaslužijo razna delovna mesta, ki so tudi dokaj pogosta prizorišča poškodb.

Višina odškodnine za fizične poškodbe je povsem odvisna od same poškodbe in posledic. Že sama odškodnina za poškodbo kolena je lahko precej raznolika, če gre na primer za lažjo poškodbo in kratkotrajno okrevanje ali pa za hujšo poškodbo z dodatnimi komplikacijami in kroničnimi bolečinami, ki jih ne bo mogoče povsem odpraviti.

Nenazadnje pa na upravičenost do odškodnine in njeno višino vpliva tudi sam odškodninski postopek. Tako bo na primer za zvin gležnja odškodnina odvisna od same izterjave – če je ne bomo zahtevali, je ne bomo dobili. Pri tem se izkaže koristna pomoč dobrega odvetnika, ki lahko med drugim zagotovi tudi višji znesek odškodnine.