Ploter papir
Splošno

Cena in količina papirja za tiskanje

Papir za tiskanje je potrošni material, ki ga je dobro imeti na zalogi. To seveda še posebej velja za tiskarne, fotokopirnice in druga delovna mesta, kjer se stalno tiska. Toda ali lahko pri tem zanemarimo kakovost papirja in se osredotočimo le na ceno in količino? V nekaterih primerih lahko to res storimo precej brezskrbno, pogosto pa je veliko bolj smiselno paziti na druge lastnosti papirja, ki ga izbiramo.

Papir za inkjet tiskanje in kopiranje

Vse je odvisno od tega, kakšne naprave uporabljamo za tiskanje oziroma za kopiranje. Inkjet oziroma brizgalni tiskalniki potrebujejo papir za inkjet, ki se bo sicer odlično izkazal tudi v mnogih drugih vlogah, saj gre za precej vsestranski papir. Lahko pa pri tem običajno mirne vesti nekoliko varčujemo, kar je sicer spet odvisno od točnih potreb. Inkjet papir je na voljo v rolah v večjih dolžinah, brez težav dobimo lahko na primer tudi 200 metrov dolgo rolo, ki bo zadostovala tudi najzahtevnejšim uporabnikom. Prav pri takšnih izdelkih se papir za inkjet tiskanje oziroma fotokopiranje izkaže za najcenejšo možnost, saj so velike role smešno poceni, hkrati pa za običajno tikanje kakovost papirja povsem zadostuje – še vedno je tudi tak papir za inkjet na voljo v gramaturi 80 g/m2, kot običajen pisarniški papir.

Ploter papir

Če se lotevamo kakšnih projektov, pri katerih ne potrebujemo velikih količin papirja, je bolje paziti na kakovost in druge lastnosti. Ploter papir vsekakor spada v to skupino, saj se ploterji uporabljajo za kakšne bolj specifične opravke, na primer tiskanje načrtov, skic in podobnih motivov. Jasno je, da v tem primeru ne bomo potrebovali posebej dolge role papirja, pomembno pa je, da je papir kakovosten. Zato se ploter papir običajno kupuje v manjših količinah, cena je nekoliko višja, je pa tudi sam papir bolj kakovosten. Še posebej, če želimo iz natisa izdelati druge končne izdelke, na primer plakate.