Fasadne barve
Splošno

Barve, ki jih moramo posebej pozorno izbrati

V nekaterih primerih si lahko pri izbiri barv privoščimo veliko svobode in je pomembno le to, da najdemo pravi odtenek. A pogosto se znajdemo v situaciji, ko pridejo bistveno bolj do izraza nekatere druge kvalitete. Kakovost barve lahko močno vpliva na to, kako dobro se bo barva obnesla, nenazadnje tudi na to, koliko časa bo obdržala svojo izvorno podobo, zato je v nekaterih primerih ključnega pomena pozorna izbira pravega izdelka.

Fasadne barve

Najbolj zahtevnemu okolju so verjetno izpostavljene barve za fasado, ki morajo biti pripravljene na vse mogoče vremenske in druge dejavnike, tem pa so tudi stalno izpostavljene. Jasno je torej, da izbire fasadne barve ne bomo prepuščali naključju. V poštev pridejo le namenske barve, ki so dejansko prilagojene takšni vrsti uporabe. Če bi za ta namen uporabili kar običajne zidne barve za notranje prostore, bi podoba zunanjosti stavbe hitro zbledela, lahko pa bi prišlo celo do škode na objektu – fasadne barve namreč niso zgolj barve, temveč prinašajo tudi zaščitno plast, ki varuje pred posledicami visoke vlažnosti, UV sevanja in drugih groženj iz okolja. Smiselno je torej izbrati odlično barvo, ne pa varčevati in tvegati z izbiro cenejših opcij.

Barva za les

Tudi v primeru, da se uporablja barva za les, cena do neke mere nakazuje na kakovost. Spet je seveda pametno izbrati kakovostne izdelke, ki bodo morda nekoliko dražji. Še posebej, če nameravamo z njimi barvati izpostavljene lesene elemente, ki brez ustrezne zaščite na prostem ne bodo dolgo preživeli. Ker ima barva za les ceno, ki odgovarja pričakovani kakovosti, bomo seveda brskali po višjem cenovnem razredu, vsekakor pa je prav tako pomembno, da se dejansko posvetimo iskanju ustreznega sredstva. Na voljo so namreč razne barve in laki, ki niso univerzalno uporabni. Poleg tega za barvo za les cena lahko precej niha in včasih to ni zadostna orientacija za kakovost izdelka.