Pnevmatike letne 2
Splošno

Celo leto z zimskimi gumami

Če menjava gum povzroča preveč preglavic in previsoke stroške, je ena izmed možnosti tudi celoletna uporaba zimskih gum. Zakon v letnem času namreč ne predpisuje uporabe letnih gum, torej ne zahteva, da so takrat pnevmatike letne, kot tudi ne zahteva v zimskem času izključno zimskih gum – pravzaprav sploh ne govori o različnih vrstah, temveč zgolj o lastnostih, pa še te so relevantne le v zimskem času. To pomeni, da po zakonu menjava gum pravzaprav ni zahtevana, zahtevana je le uporaba gum z ustreznimi lastnostmi v zimskem času.

V praksi je torej možno, da kar celo leto uporabljamo zimske gume. Marsikomu pa je že vnaprej jasno, da ta opcija ni ravno najboljša ideja, in to zaradi različnih razlogov.

Obraba neustreznih gum

Ena izmed opaznih posledic uporabe neustreznih gum v neustreznih pogojih je gotovo obraba. Še posebej očitno je to pri uporabi zimskih gum v pogojih, ko bi bile bolj ustrezne pnevmatike letne. Na vročem asfaltu se bodo v poletnem času letne gume bistveno bolje izkazale, zimske pa se bodo hitreje obrabile.

Le do neke mere ima s tem opraviti globlji in bolj agresiven profil, še več je odvisno od vrste gume, ki se uporablja za izdelavo pnevmatike. Letne gume so izdelane iz drugačnega materiala kot zimske, guma pa je prilagojena na drugačne razmere. Pozimi so lahko gume mehkejše in v mrzlem vremenu dosežejo svoje najboljše lastnosti, na vročem asfaltu pa material ne zmore zagotavljati iste odpornosti in se hitreje obrabi. Ne samo, da bo tudi v tem primeru kar hitro potrebna menjava gum, treba bo tudi pogosteje kupovati nove, kar prinaša še večji strošek kot če bi preprosto menjali pnevmatike letne in zimske vrste.

Slabše vozne lastnosti

Samoumevno je, da zimske gume poleti ne zagotavljajo najboljših voznih lastnosti. To izhaja iz zgoraj omenjenih razlik. V poletnih razmerah zimske gume nimajo svojih najboljših lastnosti in so povsem neprimerne za varno in učinkovito vožnjo.